ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΟ SPORT STO NOTO RADIO SHOW ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Θετικά τα σχόλια των ακροατών του ράδιο free Angel 8.98 του Sydney της Αυστραλίας, για την εκπομπή sport sto noto radio show με τους Σωτήρη Γεωργούντζο και Κώστα Γιαννάκη.

Το sport sto noto radio show μεταδίδεται live κάθε Κυριακή στις 01:00 π.μ (διαφορά της ώρας) από το ομογενειακό ραδιόφωνο του Ροδίτη στην καταγωγή Γιάννη Σιδηρά και σε επανάληψη κάθε Κυριακή μεσημέρι στις 3:00

Το ράδιο free Angel 8.98 μεταδίδει εκπομπές στα Ελληνικά επί 24ώρου καθημερινά. Πολλές από τις εκπομπές αυτές είναι παραγωγές της mix Avenue project η οποία διανέμει και την εκπομπή sport sto noto radio show σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό, μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα του Απόδημου Ελληνισμού, είναι αυτή της Αυστραλίας. Παράλληλα, είναι και αυτή που διατηρεί τις πλέον στενές επαφές με την Πατρίδα, καθώς η ελληνική εθνική ταυτότητα διατηρείται ακόμα και σε μετανάστες τρίτης γενεάς.

Στις μέρες μας, η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας φαντάζει ως κάτι το οικείο. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιστορία των Ελλήνων της Αυστραλίας δεν είναι γνωστή, παρά την υπάρχουσα βιβλιογραφία που ασχολείται με την ελληνική κοινότητα.

Οι πρώτοι Έλληνες έποικοι έφτασαν στην μακρυνή αυτή χώρα υπό περίεργες συνθήκες. Ήταν οι Υδραίοι Αντώνης Μανώλης και Γκίκας Βούλγαρης. Άλλες πηγές φέρουν ως πρώτο μετανάστη από την Ελλάδα έναν Σαμιώτη ναυτικό, ονόματι John Peters.

Το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς την Αυστραλία άρχισε μετά το 1880. (Είχε προηγηθεί ένα μικρό μεταναστευτικό κύμα γύρω στο 1851, λόγω της ανακάλυψης κοιτασμάτων χρυσού.) Η απογραφή του 1891 φανερώνει την ύπαρξη 482 ατόμων γεννημένων στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός θεωρείται παραπλανητικός, καθώς αποκλείει τους γεννημένους στην Αυστραλία και αυτούς που, για κάποιους λόγους, δεν θέλησαν να καταγραφούν ως Έλληνες. Αυτοί οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες κατάγονταν κυρίως από τα Κύθηρα, την Ιθάκη και το Καστελόριζο. Ειδικά οι Καστελοριζιοί ήταν αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια για την δημιουργία των πρώτων ελληνικών κοινοτήτων και μορφών οργάνωσης της Ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία.

Η αύξηση του ελληνικού πληθυσμού συνεχίστηκε. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετοί μετανάστες έφεραν και τις οικογένειές τους στην Αυστραλία, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μόνιμης διαβίωσης και εξισορρόπησης των φύλων. Τα επίσημα στοιχεία δίνουν 878 Έλληνες το 1901 και 1.798 το 1911. Το 1921 ο ελληνικός πληθυσμός αριθμεί 3.654 άτομα, το 1933 ο αριθμός αυξήθηκε στους 8.337 και το 1947 σε 12.291.

Πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες, όπως και οι λαοί της Νότιας Ευρώπης γενικά, δεν ήταν ευπρόσδεκτοι από τους Αυστραλούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξέσπασαν ταραχές εναντίον Ελλήνων στις αρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εξ αιτίας της φιλογερμανικής στάσης του βασιλιά Κωνσταντίνου, και της καθυστερημένης εισόδου της Ελλάδας στον πόλεμο.

Μετά και το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ο αριθμός των Ελλήνων στην Αυστραλία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Το 1954 έφτασε τους 25.862. Μετά και το 1970, οπότε και το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε δραστικά λόγω των περιορισμών που έθεσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η ελληνική κοινότητα είχε φτάσει να αριθμεί τους 160.200. Η ραγδαία αυτή άνοδος του αριθμού μεταναστών οφείλεται και στο ότι η Αμερική είχε αρχίσει ήδη να επιβάλει μέτρα για περιορισμό της μετανάστευσης.

Η επιστροφή αρκετών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους θανάτους, μείωσε τον πληθυσμό των γεννημένων στην Ελλάδα Ελληνοαυστραλών σε 137.611 το 1986. Οι παραπάνω αριθμοί, παρότι αντιστοιχούν μόνον σε μετανάστες πρώτης γενιάς, μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας. Με στοιχεία του 2001, ο αριθμός του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού εκτιμάται σε 460.000 με 480.000. Αντίθετα, στοιχεία από την απογραφή του 2011, δείχνουν να έχει μειωθεί ο ελληνικός πληθυσμός σε αριθμούς κοντά στους 400.000, ή αλλιώς το 1,9% του συνολικού πληθυσμού, αριθμός που αμφισβητείται από τους ομογενείς.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *